W pracy myślimy głównie o obowiązkach, awansach, wynagrodzeniach, rozwoju kariery lub urlopach – a o jedzeniu i jego wpływie na pracę znacznie rzadziej lub wcale. A według Międzynarodowej Organizacji Zdrowia (WHO) racjonalne odżywianie może wpływać na wzrost wydajności pracy aż o 20%. Akcja „Specjaliści poszukiwani” Naturhouse jest kierowana do tych wszystkich specjalistów różnych profesji, którzy chcą zmienić się w specjalistów od zdrowego i przyjemnego odżywiania.
Ogólnopolska akcja „Specjaliści poszukiwani”, zorganizowana przez Centra Dietetyczne Naturhouse rozpoczyna się 1 marca (Światowy Dzień Walki z Otyłością) i potrwa do końca kwietnia2013 roku. Ma na celu zwrócenie uwagi na duży wpływ zmiany nawyków żywieniowych na nasze zdrowie i życie, również zawodowe. W tym celu przeprowadzony zostanie szereg działań edukacyjnych oraz profilaktycznych. Zaplanowano bezpłatne konsultacje i spotkania z dietetykiem w miejscu pracy oraz plakaty edukacyjne, które będą przypominać pracownikom o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania.
W pracy spędzamy połowę aktywnego dnia, gdzie musimy wykazać się energią, kreatywnością, skupieniem, precyzją, a nawet siłą. Aby w pełni efektywnie wykonywać powierzone nam zadania, konieczne jest odpowiednie odżywienie organizmu.
To w jaki sposób się żywimy w pracy ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie, stan zdrowia, a także wygląd – co w wielu zawodach ma duże znaczenie – i wymiernie wpływa na osiągane przez nas sukcesy.
Złe nawyki żywieniowe oraz siedzący tryb pracy wiążą się z występowaniem nadwagi i otyłości. A ta może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i chorób takich jak: miażdżyca, cukrzyca, zwyrodnienia kręgosłupa a nawet nowotwory – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk Naturhouse.
Czasem wydaje nam się, że jeśli cały dzień nic nie jemy w pracy to jeden batonik lub kanapka z fastfood’a nam nie zaszkodzi, ale jedzone kilka razy w tygodniu w pośpiechu mogą przynieść fatalne skutki.
Dlatego Naturhouse zaprasza wszystkich specjalistów, wszystkich zawodów oraz pracodawców, do konsultacji i zmiany swoich specjalizacji z „łasuchowania”, „wieczornego chrupania”, „kabanosów zajadania” na nowe efektywne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe kompetencje: „zjadania zdrowego śniadania”, „pełnowartościowych obiadów gotowania” czy „warzywnych przekąsek chrupania”.
Można się tego nauczyć przyłączając się do bezpłatnej akcji „Specjaliści poszukiwani” – 136 centrów dietetycznych w Polsce czeka na chętnych.
O akcji
Ogólnopolska akcja „Specjaliści poszukiwani”, zorganizowana przez Centra Dietetyczne Naturhouse rozpoczyna się 1 marca (Światowy Dzień Walki z Otyłością) i potrwa do końca kwietnia2013 roku. Ma na celu zwrócenie uwagi na duży wpływ zmiany nawyków żywieniowych na nasze zdrowie i życie, również zawodowe. W tym celu przeprowadzony zostanie szereg działań edukacyjnych oraz profilaktycznych. Zaplanowano bezpłatne konsultacje i spotkania z dietetykiem w miejscu pracy oraz plakaty edukacyjne, które będą przypominać pracownikom o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania.
Każdy pracownik otrzyma również ciekawe materiały merytoryczne do pobrania oraz zaproszenie do dietetyka. Do akcji mogą zgłosić się firmy i instytucje oraz osoby prywatne, które chcą nauczyć się zdrowego odżywiania w pracy i na co dzień.
Aby wziąć udział wystarczy skontaktować się z organizatorem pod numerem infolinii:
801 11 12 13 lub wejść na stronę www.specjaliści.com lub www.naturhouse.com.pl. Patronat nad akcją „Specjaliści poszukiwani” objęły: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny oraz Instytut Medycyny Pracy im. Prof. J. Nofera.